Hopp til innholdet

Besøk på 28. Prüfung "Arbeit nach dem Schuss"

Christinehof slott

Det vart en annerledes start på jakta dette året, nå ville det seg slik at den 28. internasjonale prøven “Arbeid etter skuddet”. Europamesterskapet for Tysk Jaktterrier vart avholdt i Skåne første helga i September og samtidig vart det avholdt årsmøte for det internasjonale forbundet for Tysk Jaktterrier. Og vi var invitert til å være med som observatører på prøven og for å presentere klubben for forbundet.
Turen startet  0430 torsdagsmorgonen og kjørte opp til Lærdal, der Jan Inge venta og så kjørte vi ilag derifra. Det vart en lang tur nedover da vi skulle omtrent så langt sør og øst som det gikk å komme i Sverige, etter en dryg dag og noen små utfordringer på slutten med et dekk som ikke ville holde på luft var vi endelig fremme i Åhus der alle skulle bo. Etter insjekk vart det litt sosialt utover kvelden der vi hilste på representanter fra flere av de andre landene.
Fredag morgen hilser vi på presidenten i det internasjonale forbundet under frokosten og blir invitert til å være med på årsmøtet og se hvordan det foregikk. Var interessant å se hvilke utfordringer de har i andre land og hvor fokus i miljøet er. Etter årsmøte var det møte i avslrådet som vi også fikk være med i og delta på lik linje med medlemslandene.  Resten av dagen gikk med til prøveforberedelser og registrering av hunder, det er mye jobb som ligger bak en slik stor prøve.

Klargjøring for sporlegging, og tillaging av sporkjepper.
Klargjøring for sporlegging, og tillaging av sporkjepper.

Lørdagen starter tidlig da starten på prøven er kl 8 og det er nesten 1 time kjøring ut til Christinehof slott der prøven skal være.
Prøven startet med fanfare på jakthorn og velkomsttale fra presidenten i det internasjonale forbundet, der han først minnes de som ikke var med oss lengre og så takket de som var oppmøtt, der vart også den norske klubben trekt frem. Så overtok den svenske presidenten og prøveleder med å ønske velkommen og lykke til.

Der var totalt 24 hunder som startet på prøven og de var delt inn i seks grupper med fire hunder på hver, vi fikk gå med en gruppe og se hvordan det foregikk.

Prøven er hard både for folk og hunder, fra fanfaren gikk til de fire hundene i vår gruppe var ferdig med alle moment gjekk da nøyaktig 11 timar, og når me var ferdige var da fortsatt andre grupper som var ute og holdt på.

Prøven består av 9 moment og er veldig dressur avhengig.

Sporstart, med knekt kvist som viser retning
Sporstart, med knekt kvist som viser retning
Studering av sporstart
Studering av sporstart
Briefing av ekvipasje før sporstart
Briefing av ekvipasje før sporstart

Første moment var blodspor, sporet skal vera minimum 600meter langt med to vinklar,

Sporing på gang
Sporing på gang

2.5dl viltblod (her var da brukt elg) og lagt med klauvsko eller sporkjepp (kjepp med ein klauv fastsurra i enden) i enden ligg det eit heilt skinn med klauver og hode på, her sidan dei brukte elgblod var det og brukt elgklauver og elgskinn.
Det var eit krevende område å spora i med veldig mykje ferskspor, her var store mengder med dåhjort og villsvin pluss hjort, elg, rådyr, hare, rev, grevling og for å toppe de av så var der eit ulverevir like i nærheten. I tillegg til dette så var jo elg ukjent for de fleste hundene.  Alle hundene i vår gruppe kom i mål med meir eller mindre hjelp, og såg tydelig at fleire sleit med fersksporene underveis.

Her skulle en gå noen runder inni med hunden i bånd uten å bli hindret
Her skulle en gå noen runder inni med hunden i bånd uten å bli hindret

Neste moment var lineførighet,

her skulle de gå med hunden i bånd i tett skog (det var mer kratt enn skog). Båndet skulle vera festa til kroppen og fører skulle gå med hendene fri, om fører tok i båndet eller hunden gjekk på feil side av et tre så fører ble hindret så var det 1 poeng minus hver gang. Her gjorde de fleste det bra, men litt trekk på eit par for å ta i båndet.

Så kom smygjakt, de skulle gå rolig langs en skogsvei 100 meter med hunden fri ved siden, hunden skulle gå tett ved fører og hver gang fører stoppet skulle hunden sette seg, dette skulle gjøres tre ganger på turen frem. Etter 100 meter går en direkte over i neste moment som er igjenligging og skudd. Her kommanderer fører dekk, han har lov å legge sekk, klesplagg eller lignende ved hunden, for så å forlate hunden og gå ut av synsfelt, når han har vert ute av syne i 2 min skytes et skudd, så venter de to min til et nytt skudd skytes og etter totalt seks minutter kan fører gå tilbake til hunden. Hunden har lov å sette seg opp eller reise seg på skuddet, men ikke forlate plassen. Her fikk vi dagens første null, var en av hundene som forlot plassen og gikk for å finne fører i skuddet, av de andre tre satte en seg opp og de to siste rørte seg ikke.

Nå var det tilbake til slottet og lunsj før vi gikk over på neste moment som var søk og apport i vann.

Rekognosering med dommer og kjentmann for å finne beste stedet å gjennomføre vanndelen
Rekognosering med dommer og kjentmann for å finne beste stedet å gjennomføre vanndelen

Her skal det være siv bevokst langs bredden slik at hunden ikke kan se vannet. En and kastes ut og det skytes samtidig et skudd med hagle, så sendes hunden ut for å søke og apportere anda, den skal så raskt finne anda, returnere med den og sette seg foran fører og avlevere.

And kastes ut
And kastes ut

Her var vanskelige forhold med vinden i ryggen så de hadde ikke vitring av anda å gå etter, alle fant den og kom tilbake, men var noe variabelt med tidsbruk og avlevering.

Tilskuere på vanndelen. Fotograf Jan Nilsson
Tilskuere på vanndelen. Fotograf Jan Nilsson

Hund på vei for å apportere

Neste var apport av rev, en stor voksen rev vart trekt inn i en 6 meter lang higang (18x20cm) slik at den låg med hodet mot hunden, hunden vart så sendt inn for å hente reven, den hadde 10min på å gjennomføre oppgaven, fører hadde lov å oppmuntre og støtte hunden, reven er ute når fører har mulighet for å få tak i den enten ved at hunden har dratt den helt ut eller at fører stikker armen inn i hiet.Her var det en som nullet på tid ellers gjorde de andre det bra.

Apportering av rev
Apportering av rev

Moment 7 var kaninslep, en kanin blir trekt 200 meter med to vinkler, hunden slippes så på sporet og skal søke opp kaninen og bringe den tilbake og avlevere på korrekt vis. Her var det også en hund som nullet, den fant kaninen men tok den ikke med tilbake.

Søk og apport av fjærvilt
Søk og apport av fjærvilt

Moment 8 var slep av fugl, samme prosedyre som ved kaninslepet men 150 meter langt. Hundeførerne måtte selv ha med kanin og fugl, her vart to av fuglene underkjent de hadde med fasan og dommer mente de ikke var store nok, de fikk da heldigvis låne en and av en av de andre førerne så de fikk fullført, her gikk det bra for alle, den som ikke hentet kaninen sprang langt og lenge før han endelig hentet anda, fører hadde da gitt opp og var på vei for å hente inn hunden når den kommer over bakkekammen med anda.

Siste moment var frisøk, her vart ein fugl (her var det and siden fasanene var underkjent) kastet ut i høyt gress hunden var så sluppet på frisøk 30 meter unna slik at den hadde vinden fra fuglen mot seg, og skulle så finne den og apportere korrekt, alle hadde store problemer med finne den og til slutt var det bare to som klarte det, de to som feilet var de som egentlig hadde tenkt å bruke fasan så om det er grunnen eller ikke er uvisst.

Nå var prøven over for vår gruppes del og det var som sagt gått 11 timer siden vi startet, det var en time tilbake til hotellet der middagen skulle være og i feil retning i forhold til vår rute hjemover og siden alle gruppene enda ikke var ferdig regnet vi med at det vart noe forsinkelser med middagen også. Så med den lange hjemveien bestemte vi oss for å takke for oss og sette kursen hjemover.